LAURI VAHTRE Pedagoogika allakäik: koolid muudetakse lasteaedadeks (17)

Lauri Vahtre
, ajaloolane (Isamaa)
Copy
Fotokollaaž Anton Makarenkost, tema kasvandikest-kolonistidest ja koloonia hoonetest Poltaavas. Ilmselt tema edu Eesti haridusasutustes korrata ei õnnestu.
Fotokollaaž Anton Makarenkost, tema kasvandikest-kolonistidest ja koloonia hoonetest Poltaavas. Ilmselt tema edu Eesti haridusasutustes korrata ei õnnestu. Foto: www.livelib.ru

On tavaline nähe, et mingi hookuspookuse abil üritatakse luua illusoorset tegelikkust, mis oleks ilusam kui tegelik tegelikkus. Meie elu on sellist trikitamist täis, kirjutab ajaloolane ja kolumnist Lauri Vahtre (Isamaa).

Näiteks tehti haigekassast tervisekassa ja otse loomulikult mõjus see meie kõigi tervisele ülimalt positiivselt. Huvitav, et pole veel tehtud ettepanekut vabaneda kuritegevusest. See oleks imelihtne – tuleks vaid tühistada karistusseadustik (ja võib-olla veel mõni seadus), millega kurjategija mõiste kaoks.

Kui selle mõtteviisiga liitub riigivalitsus, mille kinnismõtteks on kontroll, kontroll ja veel kord kontroll – ehk siis keelud, käsud, normid, maksud, trahvid ja aruanded – läheb lugu mitu pügalat halvemaks. Siis hakatakse illusiooni sätestama käsu korras, nagu vanem põlvkond hästi oma noorusajast mäletab. Tegelikkuse nägemine oli keelatud, illusiooni nägemine kohustuslik.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles