ALEKSEI LOTMAN Põldude mürgitamist pole suudetud pidurdada (3)

Aleksei Lotman
, looduskaitsja
Copy
Rapsipõllu pritsimine pestitsiididega hävitab põldudelt meemesilased ja teised kasulikud tolmeldajad.
Rapsipõllu pritsimine pestitsiididega hävitab põldudelt meemesilased ja teised kasulikud tolmeldajad. Foto: AdobeStock

Veebruar tõi kodumaise põllumajandusega seoses kaks infokildu. Esimesega seoses nimesid ma nimetama ei hakka: kes on uudiseid jälginud, saab aru. Ent mitte konkreetne nimi pole tähtis, vaid midagi üldisemat. Igatahes on lugu selline, et üsna hiljuti Umbusi jõe reostanud suurtootja sai äsja oma koduvalla teenetemärgi, kirjutab looduskaitsja Aleksei Lotman.

Mõnegi inimese õiglustunne sai tugevasti riivatud, aga siinkohal olgu see lihtsalt näitena suuremast suundumusest, kus intensiivse suurtootmise kroonilised kõrvalnähud aeg-ajalt suurte reostusjuhtumitena akuutseks plahvatavad, aga siis justkui miskit kõrvalist unustatakse. Kala kaob, tunnustused tulevad.

Teine masendav uudis puudutab üht väga tublit talunikku, kes kahjuks tegevust lõpetama hakkab. Ja anonüümsus oleks siin küll liiast. Pajumäe talu peremees Viljar Veidenberg andis hiljuti teada tootmise lõpetamisest. Pajumäe on just selline talu, mida armastavad tarbijad ja mida tunnustavad asjatundjad: see tunnistati 2010. aastal parimaks mahetootjaks, 2012. aastal pärjati aasta taluks (ja ka aasta tootmistaluks) ning 2018. aastal hinnati Eesti kõige Läänemere-sõbralikumaks põllumajandusettevõtteks. Seega, tunnustust nii tootmise kui keskkonnahoiu vaatevinklist. Aga nüüd ei jaksa noor peremees enam võidu joosta vajadusega üha enam investeerida…

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles