AK Eesti raamatu suur juubel – 500! Juba tuleval aastal

Aivar Põldvee
, ajaloolane, Tallinna Ülikooli teadur
Copy
Oli aasta 1992 ja Eesti äsja taas vaba: koolijütsid on kätte saanud Soomes trükitud kirjanik Viivi Luige ja kunstnik Epp Maria Kokamäe aabitsa.
Oli aasta 1992 ja Eesti äsja taas vaba: koolijütsid on kätte saanud Soomes trükitud kirjanik Viivi Luige ja kunstnik Epp Maria Kokamäe aabitsa. Foto: Albert Truuväärt

Kuidas tähistame eesti trükitud kirjasõna 500. aastat? Kas meile läheb raamat enam korda? Sest nüüd loetakse raamatu asemel telefoni ja inimmõistuse vahetab välja tehisaju. 

Eesti rahva teekonda trükitud raamatuga saab viis sajandit. Raamat on rahvast juhatanud, valgustanud ja liitnud, aga ka lõhki käristanud ja tülli ajanud. 1517. aastal algas Wittenbergis reformatsioon, mille üheks sihiks seadis Martin Luther rahvad, kes oskavad lugeda emakeelset raamatut. Raamatute raamatut ehk piiblit.

Usupuhastus jõudis Vana-Liivimaale ja seda oli vaja kuulutada ka eestlastele ja lätlastele. 1525. aastal arestiti tol ajal veel katoliiklikus Lübeckis raamatud, milles olid saksa keele kõrval ka luterlikud eesti- ja lätikeelsed tekstid. Neist kadunud tekstidest algab eestikeelse raamatu aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles