Ülo Niinemets Anna mulle tablett! (2)

Ülo Niinemets
, Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik ja Eesti maaülikooli professor
Copy
Rasvumine on saavutanud globaalse epideemia mõõtmed.
Rasvumine on saavutanud globaalse epideemia mõõtmed. Foto: IMAGO/Wolfgang Maria Weber/IMAGO/Wolfgang Maria Weber

Pole saladus, et mõned inimesed eelistavad kasutada ravimeid tervisliku eluviisi asemel. Inimesel endal justkui rolli ei olegi – võta tablett ja kaal saab kontrolli alla, kirjutab Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik ja Eesti maaülikooli professor Ülo Niinemets.

Rasvumine on saavutanud globaalse epideemia mõõtmed. Rasvumist peetakse iseenesest juba krooniliseks haiguseks, aga see on seotud ka paljude kaasnevate krooniliste haigustega, nagu diabeet ja südame-veresoonkonna haigused ning oluliselt kõrgenenud vähirisk. Kehakaal kasvab, kui toidust saadakse rohkem kaloreid, kui ära kulutatakse. Tasakaal saadud ja kulutatud energiaekvivalentide vahel ning rasvumise või kõhnumise vahel on habras.

Täiskasvanud inimene vajab päevas keskmiselt ligikaudu 2000 kilokalorit energiat. See ei ole fundamentaalne füüsikaline konstant. Praktikas on iga inimese energiatarve erinev, sõltudes suurel määral vanusest, kasvust, soost ja füüsilisest aktiivsusest. Inimese energiatarve varieerub nii elukaare jooksul kui ka päevade vahel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles