Tomasz Chłoń Poola põllumeeste protestid on Donald Tuskile kõva pähkel (1)

Tomasz Chłoń
, sõltumatu analüütik
Uuendatud 29. veebruar 2024, 17:58
Copy
Ukraina autojuhid avaldavad meelt seoses Ukraina-Poola piiri blokeerimisega Poola põllumeeste poolt. Pilt on tehtud 20. veebruaril 2024.
Ukraina autojuhid avaldavad meelt seoses Ukraina-Poola piiri blokeerimisega Poola põllumeeste poolt. Pilt on tehtud 20. veebruaril 2024. Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP

Donald Tusk annaks oma südame kandikul Volodõmõr Zalenskõile, kui see aitaks Ukrainal võita, kuid Poola põllumajanduslike protestide jõuga maha surumine tähendaks riski kaotada mõjuka ühiskonnaosa toetus, kirjutab sõltumatu analüütik Tomasz Chłoń.

Ukraina põllumajandussaaduste, eelkõige teravilja Euroopa Liitu importimise vastu suunatud Poola põllumeeste protestid heidavad varju Poola rahvusvahelisele mainele. Lisaks Ukrainale tekitavad need aga kõige tugevamaid emotsioone Poolas endas. Veidi üle poole poolakatest toetab proteste. Kuid paljud teised ei varja oma nördimust, süüdistades põllumehi isekuses ja oma huvide kõrgemale seadmises Ukraina vajadustest, kes võitleb, et ellu jääda, ja võib-olla ei võitle ainult enda eest.

Põllumeeste protestid on vastand hiiglaslikule sõjalisele, humanitaar- ja majandusabile, mida Poola kui ELi liige Ukrainale annab. Ometi võivad need välismaa laiemas avalikus arvamuses tugevamalt kõlama jääda kui Poola püüdlused Venemaad sõjaliselt heidutada, mille ulatust näitab kaitsekulutuste kasv peaaegu nelja protsendini SKTst.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles