JUHTKIRI Haiguste ravi garanteeritud

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Aleksei Jevgrafovi eestvedamisel kangutatakse Narva haigla juhti.
  • Selle põhjuseks võib olla eestikeelse suhtluse edendamine haiglas.
  • Eesti riik peab sekkuma konflikti, kus eesti keelele vilistatakse.

Keskerakondlasest riigikogu liige ja Narva volikogu liige Aleksei Jevgrafov tembutab jälle. Mäletate õigesti, tegemist on poliitikuga, kes rääkis eelmise aasta suvel, et punaarmeelaste nimed peaksid Narva tänavatele alles jääma, kuna tegemist on fašistide vastu võidelnud kangelastega. Lõpuks läks tarvis riigi ja regionaalministri sekkumist, et need nõukogudeaegsed igandid Narva tänavailt eemaldada.

Tundub, et riik peab ühel hetkel taas Narvas toimuvasse sekkuma, kuna sealsed keskerakondlased Jevgrafovi eestvedamisel kangutavad Narva haigla juhti Ago Kõrgveed. Eesti ajaloos praktiseeritud iseäralise munitsipaalloogika kohaselt – mis on olnud eeskätt omane Keskerakonnale – tuleb omavalitsuste allasutuste juhtideks panna oma mehed või olemasolevad juhid sundparteistada. Tulemuseks on olnud iselaadne maffialik struktuur, kus omavalitsuste juhid kandideerivad valimistel ja toovad hääli ning saavad vastu oma allasutustele raha.

Ehkki doktor Kõrgvee, kes tuli Narva haiglat uueks looma 2021. aastal, on näidanud silmapaistvaid tulemusi, mis võiks kohalikke patsiente üksnes rõõmustada, ei ole ta Jevgrafovi arvates sellele kohale sobiv mees. Miks peaks seda otsustama keegi volinik Jevgrafov? Aga sellepärast, et peale linnapea Katri Raigi kukutamist (millele mäletatavasti eelnes Mihhail Kõlvarti visiit piirilinna, et kadunud keskerakondlasi õigele teele juhatada) kutsuti Raik haigla nõukogu esimehe kohalt tagasi ning Jevgrafov osutus ise sellele kohale valituks. Üllatus!

Haiglajuhi pärispatt näib olevat, et ta on stimuleerinud haiglas eestikeelset suhtlust kuni dokumentatsiooni keelekasutuse kontrollini.

Aga läks isegi hästi, sest 2020. aastal jõudis Jevgrafov pärast linnapea ametist lahkumist töötada lühikest aega Narva haigla juhatuse esimehena ehk siis doktor Ago Kõrgvee eelkäijana. Mida teab 2002. aastal toonase Tallinna Pedagoogikaülikooli haldusjuhtimise eriala lõpetanud Jevgrafov haiglate juhtimisest ja meditsiinist? Pole probleemi – nagu teame, annab partei ameti ning ka vajalikud oskused, kuid igatahes kabineti ja palga.

Ei saa välistada, et Jevgrafovi silmis – kes on üritanud uue Narva koalitsiooni ühe võtmekujuna venitada piirilinnas eestikeelsele haridusele üleminekut – on haiglajuhi pärispatt see, et ta on stimuleerinud haiglas eestikeelset suhtlust kuni dokumentatsiooni keelekasutuse kontrollini.

Niisiis, ehkki me ei tea, milline saab täpselt olema kõigi haiguste keskerakondlik ravi Jevgrafovi moodi, toimub see suure tõenäosusega vene keeles. Rõhutame mõistet «kõigi haiguste ravi», kuna tõenäoliselt suhtlesid venelasest arst ja venelasest mutike ka varem vene keeles ning seda võib inimlikult mõista, ehkki kogu Eestis elatud elu võiks olla piisav aeg eesti keele omandamiseks.

Asjad tüürivad Narvas täiesti vales suunas. Üha möödapääsmatum tundub Eesti riigi sekkumine sellesse kohalike jupijumalate paradiisi, kus eesti keelele ja Eesti seadustele vilistatakse. Narva on Eesti linn ja ka jääb selleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles