PEETER TALI Rootsi liitumine NATOga raputab siinset kaitsevõimet korralikult. Vaatame lähemalt (8)

Peeter Tali
, kolonel, Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige (Eesti 200)
Copy
Soome ja Rootsi liitumine NATOga muudab Läänemere piirkonna sõjalist võimsust märkimisväärselt.
Soome ja Rootsi liitumine NATOga muudab Läänemere piirkonna sõjalist võimsust märkimisväärselt. Foto: Kenzo Tribouillard

Türgi gambiit ja Ungari lõppmäng geopoliitilisel malelaual tulid Rootsile halva üllatusena. Iseteadlik ja uhke Rootsi pidi tegema diplomaatilisi kummardusi rohkem, kui oleks tahtnud, kirjutab Peeter Tali (Eesti 200).

Rootsi Kuningriigi ühinemine maailma kõige võimsama poliitilise ja sõjalise liidu NATOga muudab Läänemere Mare NATOks ehk siis suuresti NATO siseveekoguks ja kallutab jõudude tasakaalu selle mere kaldal NATO liitlasriikide kasuks.

Vene Balti mere laevastikul enam Läänemerel eriti mänguruumi ei ole, kuid Kalibr-tiibrakette kandvaid sõjalaevu ei tohi siiski alahinnata. Kergesti rünnatavast ja haavatavast Gotlandi saarest saab sisuliselt uputamatu lennukikandja, millelt on võimalik kontrollida tervet Läänemerd. Kaliningradi oblastit, õige nimega Königsbergi, on Kremlil sõja korral põhimõtteliselt võimatu varustada ja ka kaitsta. Eesti, Läti ja Leedu seljatagune on tunduvalt turvalisem. Vähemalt tunnetuslikult.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles