TIINA TAMBAUM Loksutame KOKSi 21. sajandi oludele sobivaks

Tiina Tambaum
, TLÜ Haapsalu kolledži lektor
Copy
Tervena vananemist tuleb soodustada. Pilt on illustreeriv
Tervena vananemist tuleb soodustada. Pilt on illustreeriv Foto: Y.Gq_photo/Shutterstock

Käib kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) muutmine. Meie kõige lähemat elukeskkonda reguleerivas seaduses jääb 75 paragrahvist puutumata vaid 11. Just praegu on õige moment loksutada KOKS paika nii, et see vastaks 21. sajandi tegelikele oludele, sh vanemaealiste muutunud vajadustele, kirjutab Haapsalu kolledži sotsiaalgerontoloogia lektor Tiina Tambaum.

Vanemad inimesed (koos noortega) on need, kelle elu mõjutab kohalik omavalitsus rohkem kui teisi. Kodupiirkond peab pakkuma keskkonda, mis vastab kõikidele nende vajadustele. Sotsiaalhoolekande teenused – soe tuba, hügieen, täis kõht ja regulaarne ravi – ehk see, mida praeguse KOKSi järgi linnad ja vallad pakkuma peavad, ei ole piisav. Vanem elanik ei ole teistsugune kui keskealine, ka tema peab saama ühiskonnaga kaasa areneda, kuuluda, panustada, ennast teostada.

Loetletud tegevused mõjutavad inimese füüsilist, vaimset ja sotsiaalset tervist ning hoiavad ära või lükkavad edasi vajadust tervishoiu- ja hoolekandeteenuste järele. Võib ju mõelda, et elukogenud iseseisev inimene leiab ise, kuidas oma eesmärke täita ja vajadusi rahuldada, kuid see ainult tundub nii. Areng ja panustamine ei sõltu kunagi ainult inimesest endast, kõrvale on tarvis toetavat, informeeritud ja stimuleerivat keskkonda. Sellist keskkonda kasutavad märkamatult lapsed ja tööinimesed ja see kaob, kui inimene jääb pensionile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles