JÜRI KOTŠINEV Vene kompleks ehk kust pärineb Putini viha Ukraina vastu (13)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Vladimir Putin avamas Vladimir Suure ausammast Moskvas 4. novembril 2016.
Vladimir Putin avamas Vladimir Suure ausammast Moskvas 4. novembril 2016. Foto: President of Russia Press and Information Office / Wikimedia Commons

Putini tegevuse taga ei ole hetkelised ambitsioonid, vaid venelaste suhtumine kõike läänelikku. See on segu suurelisest üleolekutundest ja samas alandavast alaväärsusest, kirjutab Jüri Kotšinev.

Lääneriigid ei ole siiani aru saanud, mis toimub tegelikult Venemaal ja mida venelased tahavad. Venemaal on alates 2000. aastast võimul mitte ainult Putin, vaid Föderaalne Julgeolekuteenistus – FSB. See tuli Venemaal võimule selleks, et jätkata omaaegset NSVLi vallutuspoliitikat, mis seiskus 1945. aastal, kui USA lõi tuumarelva.

Tänu tuumarelvale tekkis NSVLis läänega rahuliku kooseksisteerimise teooria. Ühel pool olid NSVL ja sotsialistlik leer ning teisel pool USA oma liitlastega Lääne-Euroopas. Lisaks lääneblokki toetavad Jaapan ja Austraalia. Hiina, Aafrika ja Ladina-Ameerika vaatasid mõlema leeri poole ja käitusid, nagu neil kasulik oli. Araabia-maad ajasid oma asja ning tegid kokkuleppeid mõlema leeriga.

Tagasi üles