AIMAR VENTSEL Siber: kas Putini nuhtlus või õnnistus? (1)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Pildikesi elust Venemaa Siberis: jääkaru luusimas Norilskis 17. juunil 2019.
Pildikesi elust Venemaa Siberis: jääkaru luusimas Norilskis 17. juunil 2019. Foto: IRINA YARINSKAYA / AFP

Venemaal on poliitik ja teadlane Sergei Karaganov, kes peaks Venemaa-huvilistele kasvõi nimepidi tuttav olema. Kõige muu seas on ta maineka ülikooli professor, politoloog ja majandusteadlane. Seesama Karaganov on avaldanud Vene Föderatsiooni valitsuse häälekandjas Rossiiskaja Gazeta loo, milles ta kutsub üles Venemaa siberiseerimisele, kirjutab etnoloog Aimar Ventsel.

Karaganovi vaatenurk on, et kuna Venemaal on Läänega suhted rikutud ning paranemist pole näha, peaks Venemaa nüüd orienteeruma Aasiale, kus asuvad suurriigid on Venemaale mentaalselt lähemad kui läänemaailm. Selleks peaks Venemaal elu ja majanduse raskuspunkt viidama Euroopa osast Siberisse.

Iseenesest pole n-ö pööre itta Venemaal uus idee. Alati on olnud selle idee propageerijaid ja kui 2014. aastal pandi Venemaale seoses Krimmi annekteerimisega peale esimesed sanktsioonid, arutati kõnealust pööret päris valjult. Sel ajal oli populaarne loosung «Me pöörame Euroopale selja ja läheme itta!» ning mõnda aega räägiti Venemaal tõsiselt sellest, et peaks pealinna viima Moskvast kas Vladivostokki või Novosibirskisse. Mingil hetkel see teema vaibus ja kui ma mõnda aega hiljem Putini lojalistidele nende ittapöördumise plaane meelde tuletasin, tundsid nad ennast silmanähtavalt ebamugavalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles