Martin Ehala Tammsaare romaani kirjutas tegelikult ta teenija (17)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
20.06.2023, Tallinn. A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhineva mängufilmi «Elu ja armastus» võtted Kadriorus Tammsaare majamuuseumi ees. Pildil Karolin Jürise (Irma).
20.06.2023, Tallinn. A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhineva mängufilmi «Elu ja armastus» võtted Kadriorus Tammsaare majamuuseumi ees. Pildil Karolin Jürise (Irma). Foto: Madis Veltman

Helen Takkini film «Elu ja armastus» ei ole see, mida treileri põhjal võiks oodata, aga neile, kes filmi pole veel näinud, ei soovita järgnevat lugeda, et mitte filmi ette ära raamistada, kirjutab Fookuse toimetaja Martin Ehala.

Filmi tegevustik toimub 1934. aasta riigipöörde eelsel ja sellele vahetult järgnenud ajal, epiloog 1945. a suvel. Kuid vaatamata ajastutruule olustikule ja kostüümidele, ei jutusta film Tammsaare-aegset armastuslugu.

Esimese vihje annab filmi naispeaosalist Irmat kehastava Karolin Jürise hääl. See ei ole Tammsaare arhetüüpse naiskangelase Krõõda «hele heal». Mismoodi naiste hääled 20. sajandi keskel kõlasid, seda võib kuulata mõnest vanast eesti filmist: need olidki kõrged ja heledad.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles