Andrus Ansip presidendi kõnest Ajad on ärevad. Inimesed mõtlevad sõjale (7)

Andrus Ansip
, eurosaadik
Copy
Euroopa Parlamendi saadik Andrus Ansip.
Euroopa Parlamendi saadik Andrus Ansip. Foto: Eero Vabamägi

Mõneti ootamatult alustas president oma kõnet rõhutades, et meie vägi on haridus, kirjutab Euroopa Parlamendi liige Andrus Ansip (Reformierakond).

Arvestades äsjast õpetajate streiki ja kõneski väljendatud usku, et tänu haridusele on igaühe jaoks kõik võimalik, oli hariduse asetamine aastapäevakõne keskmesse igati põhjendatud. Ilmselt pole enam palju neid, kes probleeme meie hariduse korralduses eitavad. Õpetajate nappus, nadi palk ja suur töökoormus justkui oleks kõigile teada, kuid veenvad lahendused probleemidele on visad tulema. Oleme õigusega uhked, et investeerime haridusse märksa rohkem kui Euroopas keskmisena kombeks. Oleme ka õigusega kurvad, et vaatamata suurtele hariduskuludele on õpetajate palgad endiselt viletsad. Oleme liialt hakanud uskuma, et koolivõrgu korrastamine ehk ilustamata öeldes koolide sulgemine lahendab õpetajate palgamure.

President ütles, et ühtegi kooli ei tohiks sulgeda ainuüksi tema suuruse tõttu, et hoida kokku raha. Olen presidendiga nõus: kõige olulisem mõõdupuu peab olema hariduse kvaliteet. Kui koolides ei suudeta enam vajalikul tasemel haridust pakkuda, siis tuleb tegutseda. Kuid koolivõrku korrastades ning haridusraha paremat ja sihipärasemat kasutamist taotledes pole meil end mõtet petta lootusega, et me suudame hakkama saada oluliselt väiksemate hariduskuludega. Hea haridus hõredalt asustatud Eestis jääb alati kallimaks kui samasugune haridus kümme korda suurema asustustihedusega Belgias.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles