Peapiiskop Urmas Viilma jutlus Kui rahu ei ole, oleme armastuses ebaõnnestunud (7)

Urmas Viilma
, EELK peapiiskop
Copy
Peapiiskop Urmas Viilma.
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Taavi Sepp

Sest mina tunnen mõtteid, mis ma teie pärast mõlgutan, ütleb Issand: need on rahu, aga mitte õnnetuse mõtted, et anda teile tulevikku ja lootust. (Jeremija 29:11)

55 aastat tagasi jaanipäeval, 24. juunil 1969 saatis okupeeritud Eesti Vabariigi peakonsul New Yorgis Ernst Jaakson Eesti riigivapiga blanketil ingliskeelse kirja, mille sisuks oli eesti keelde tõlgituna üks lause: «Eesti rahvas ühineb nendega, kelle lootus ja töö on suunatud vabaduse ja parema maailma saavutamisele.» (Originaalis: «The people of Estonia join those who hope and work for freedom and a better world.») Vaid päev varem oli Ernst Jaakson saanud kirja NASA administratsioonilt, kes palus oma riigi juhtidelt küsida sõnumit, mille Ameerika Ühendriikide astronaudid võiksid kaasa viia Kuule. Paljude jaoks kaardilt pühitud ja vaid mälestustes edasi kestva Eesti Vabariigi ametliku esindajana koostas Ernst Jaakson ise vastava läkituse.

Vaevalt kuu aega hiljem, 21. juulil 1969 astus esimene inimene Kuu pinnale. Apollo 11 astronautide meeskond viis meie koduplaneedi kaaslasele 73 riigi läkituse seas ka lootusrikka sõnumi Eesti Vabariigi esindajalt. Kõikide kaasatud riikide juhtide avaldused on graveeritud mikroskoopilises kirjas väikesele ränist kettale, mis koos nelja Ameerika Ühendriikide presidendi pöördumisega lebab tänaseni alumiiniumist korpuses Kuu pinnal Vaikuse mere (Mare Tranquillitatis) edelaosas, paigas, kus astronaut Neil Armstrong 55 aasta eest Kuu pinnale astus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles