ERKKI KOORT «Uisupidu» varjutas viienda kolonni laamendamise Eestis (23)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) isikliku auto aknad löödi puruks. Pildil politsei menetlustoimingud.
Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) isikliku auto aknad löödi puruks. Pildil politsei menetlustoimingud. Foto: Erik Prozes

2024. a. kaheksandal nädalal, mil tähistatakse Eesti Vabariigi 106. loomisaastat, paljastati Venemaa luure hübriidsõja võrgustik Eestis. See ei ole aga esimene kord, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Eesti julgeolekuteenistus kapo paljastas 20. veebruaril kümnest liikmest koosnenud võrgustiku, mis Venemaa eriteenistuste (ilmselt peamiselt FSB) juhendamisel Eestis laias ning laamendas. See on esimene säärase mastaabiga tõendatud ja kohtusse viidav juhtum, kus välisriigi eriteenistus on tõendatult pidanud hübriidsõda meie vastu. See pole aga kaugeltki esimene kord.

Kapo on olnud agar ja osav spioonipüüdja. Neid on tulnud paljudelt elualadelt ning tabatud on üle kahekümne spiooni. Nende suhet SKTsse arvestades ilmselt parim tulemus NATOs ja Euroopa Liidus. Seda arvestades näib kapo olevat rahalises arvestuses väga tasuv investeering.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles