MÄRT LÄÄNEMETS Miks Hiina on meile suur julgeolekuoht? (1)

Märt Läänemets
, Sinoloog, sisekaitseakadeemia teadur
Copy
Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel, Hiina president Xi Jinping ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tippkohtumisel Pekingis 7. detsembril 2023.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel, Hiina president Xi Jinping ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tippkohtumisel Pekingis 7. detsembril 2023. Foto: Huang Jingwen / ZUMAPRESS.com

Hiljuti puhkes Eesti meedias taas pisuke vaidlus teemal, kas Hiina on meile julgeolekuoht või hoopis vastupidi – Eestile ei tule kasuks Hiinale «liiga jõuliselt vastanduda», nagu ühe meie kõrge poliitiku teemakohasest intervjuust võis välja lugeda. Kas võib väita, et tõde on ühel või teisel pool või hoopis kuskil vahepeal?

Avalikkuse ette ilmus kolm vaieldamatult autoriteetset, kuid erinevat seisukohta. Kõigepealt välisluureameti raport «Eesti rahvusvahelises julgeolekuolukorras 2024», kus Hiinat käsitlev osa hõlmab tervelt 11 lehekülge ehk üle 10 protsendi raporti kogumahust. Selle järgi on Hiina kindlasti kasvav julgeolekuoht, mida on ka varasemate aastate raportites, samuti kaitsepolitsei aastaraamatutes rõhutatud. Vastses raportis analüüsitakse ohtusid kolmes valdkonnas.

Esiteks, Hiina ja Venemaa suhted, mis meile Vene-Ukraina sõja taustal eriti korda lähevad, sest seisab ju Hiina näilisele neutraalsusele ja rahu retoorikale vaatamata kindlalt oma strateegilise partneri Venemaa selja taga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles