JUHTKIRI Abikäsi parlamendile (3)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts

Vandeadvokaat Jüri Raidla hoiatab Postimehes, et kui me parlamentaarset kriisi kiiresti ei lahenda, on ohus meie riigi toimimine. Raidlast võib uskuda, et ta teab, mida räägib. Tegemist on ühega põhiseaduse loojatest, Põhiseaduse Assamblee ekspertkomisjoni esimehe ning inimesega, kes on aastaid ühiskondlikus korras tegelenud Eesti riigi reformimise ideega.

Jüri Raidla on veendunud, et koalitsiooni ja opositsiooni tüli lahendamist parlamendis ei saa jätta parlamendi praeguse koosseisu hooleks. «Tegemist on riigiõigusliku soovmõtlemise ja poliitilise eneselohutamisega, millel puudub perspektiiv,» kirjutab Raidla. Tõepoolest on kõik katsed erinevate poliitiliste jõudude vahel midagi kokku leppida liiva jooksnud. Võib oletada, et need katsed pole olnud siirad või siis on pärssinud olukorda Eestis välja kujunenud poliitiline kultuur «võitja võtab kõik», mistõttu keegi ei soovi vabatahtlikult sammu tagasi astuda, kuna seda võiks tõlgendada nõrkuse näitamisena ja kaasneb risk saada paisatud poliitilisse mudaliigasse.

Võib nõustuda Raidlaga, et kujunenud olukorras on vajalik rahva suurem kaasamine. Näib, et parlamendivalimised kord nelja aasta tagant pole enam piisav mehhanism, kuna erinevalt Põhiseaduse Assamblee liikmete omaaegsest eeldusest ei tegutse poliitikud alati mõistlikult ning praktika on näidanud, et kõige kõrgemal võimul ehk rahval pole võimalik neid valimistevahelisel ajal piisavalt mõjutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles