Bogáta Timár Orbán seisab silmitsi viimase 14 aasta suurima skandaaliga (1)

Bogáta Timár
, soome-ugri filoloog
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Marton Monus/dpa/picture-alliance

Ungari peaminister Viktor Orbán pidas 17. veebruaril oma tavapärase möödunud aastat kokku võtva kõne. Seekord tegi ta seda ilma presidendi ja oma erakonna esinumbrita eelseisvatel Euroopa Parlamendi valimistel – mõlemad isikud olid nädal varem tagasi astunud. 14-aastase valitsemisaja jooksul pole Orbán ja tema valitsus veel kunagi nii ebakindlad tundunud, kirjutab soome-ugri filoloog Bogáta Timár.

Ungari president Katalin Novák teatas oma tagasiastumisest 10. veebruaril. Tema karjäär leidis lõpu, kui ajakirjanduses avaldati, et 2023. aasta aprillis oli ta andnud armu ühe lastekodu direktori asetäitjale, kes aitas pedofiilist direktoril varjata laste ahistamist ja püüdis sundida alaealisi ohvreid süüdistusi tagasi võtma. Mõned minutid hiljem teatas avalikust elust taandumisest ka valitsuspartei Fideszi esinumber eelseisvatel Euroopa Parlamendi valimistel Judit Varga, kes toonase justiitsministrina oli presidendi armuandmisotsuse kinnitanud.

Kogu juhtumit oli väga raske mõista. Kes annaks pedofiili abistajale armu? See on üks jõletumaid kuritegusid, mida toime panna. Liiatigi tunneb erakond Fidesz suurt uhkust oma peresõbraliku poliitika üle ning Katalin Novák, endine pereminister, Ungari Reformeeritud Kiriku tõsiusklik liige ja kolme lapse ema, oli selle poliitilise suuna avalik nägu. Miks ta siis ometi selle juhtumi puhul armu andis?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles