TRIVIMI VELLISTE Päts oli tegelikult ettenägelik poliitik (24)

Trivimi Velliste
, Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees
Copy
Päästekomitee liikmed (vasakult) Jüri Vilms, Konstantin Päts ja Konstantin Konik kunstnik Maximilian Feichter Maksolly maalil «Eesti Vabariigi väljakuulutamine 24. veebruaril 1918» Tallinna linnamuuseumis.
Päästekomitee liikmed (vasakult) Jüri Vilms, Konstantin Päts ja Konstantin Konik kunstnik Maximilian Feichter Maksolly maalil «Eesti Vabariigi väljakuulutamine 24. veebruaril 1918» Tallinna linnamuuseumis. Foto: Mihkel Maripuu

Minu kõige varasem ühiskondlik mälupilt on Stalini surmast. Olin saamas kuueaastaseks, kirjutab tänane Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste, alustades oma kirjatükki Konstantin Pätsi 150. sünniaastapäeva puhul.

Peagi tuli minna kooli, esimesse klassi. Meie koolis – tänases Treffneri gümnaasiumis, toonases Tartu 1. keskkoolis – oli veel alles sõjaeelset Eesti aja vaimu. Seda oli tunda õpetajate hoiakus. Aga kõige ilmsem oli see vaim õpilaste omavahelistes jutuajamistes.

Asutasime algkoolipoistega salaühingu, mis käis koos ühe puukuuri pööningul. Nüüd tean, et selliseid «ühinguid» võis olla nii Tartus kui terves Eestis teisigi. Salaühingu eesmärk oli kukutada Eestis Vene võim. Tegevus oli muidugi ülisalajane – sellest ei tohtinud teada meie vanemad!

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles