JÜRI KOTŠINEV Putin peab kampaanias etendama ühtaegu näärivana ja sõjaliidrit

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Vene õpilane paneb 2021. aastal president Vladimir Putini portree peale opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi portreed. Ehkki Putin võib võita valimised, on ta mentaalselt Navalnõile kaotanud.
Vene õpilane paneb 2021. aastal president Vladimir Putini portree peale opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi portreed. Ehkki Putin võib võita valimised, on ta mentaalselt Navalnõile kaotanud. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Venemaal märtsis toimuvad presidendivalimised on pealtnäha täiesti tähtsusetud ja kaalu mitteomavad. Valimiskampaania on täielikult Kremli kontrolli all ja Putinil ei ole vaja konkureerida reaalsete vastaskandidaatidega. Mis täpsemalt juhtuma hakkab, sellest kirjutab kolumnist ja sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Sõjatingimustes toimuv valimiskampaania on näidanud, et Kreml on valinud sõjalise telje. Selle kohaselt on avalikult kuulutatud välja, et Venemaa peab olelusvõitlust ja see on kogu Venemaa – nii selle valitsuse kui kogu rahva valitud strateegia, mis seab iga venelase ette kohustuse anda oma panus.

See panus näeb ette inimeste ohvrimeelset valmisolekut andma sõja tarbeks, kui vaja, ka kõige kallim – oma pojad. Propaganda süvendab ühiskonnas igati ohvrimeelsust ja patriotismi. Panus on tehtud pikaajalisele poliitilisele mobiliseerumisele. Ohvrimeelsuseks valmistatakse venelasi ette juba pikemat aega ja sõjaga kaasas käivateks kannatusteks samuti. Putin ei alustanud asjata oma selle aasta valimiskampaaniat haavatud sõdurite külastamisest hospidalides ja langenud sõdurite perede külastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles