RAINER SAKS USA ja Suurbritannia kavandavad uue põlvkonna ründedroonide üleandmist Ukrainale (5)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Uuendatud 19. veebruar 2024, 12:36
Copy
Ukraina sõdur drooni juhtimas. Foto loo juures illustreeriv
Ukraina sõdur drooni juhtimas. Foto loo juures illustreeriv Foto: Manu Brabo/WSJ

2015. aastal õnnestus Venemaal leevendada Krimmi anneksiooni ja Ida-Ukrainas korraldatud sõja negatiivseid rahvusvahelisi tulemusi, kui korraldati sõjaline operatsioon Süürias Assadi toetuseks. Toona ei osatud sellele invasioonile reageerida ning tegelikult aktsepteeriti Venemaa jõupoliitikat laiemalt, kirjutab Rainer Saks.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kohtus oma Hiina kolleegiga. Ukraina peamine eesmärk oli veenda Hiinat osalema peatsel Ukraina initsiatiivil toimuval rahukonverentsil. Hiina osalus ei saanud vähemalt avalikult veel selgemaks. Hiina välisministeerium kommenteeris kohtumisel väljendatud positsiooni kui Hiina soovi ajada Ukrainaga kahepoolselt kasulikke suhteid ka edaspidi.

Hiina välisministeerium väitis, et nad ei müü tapvat relvastust kummalegi konflikti poolele ega konfliktipiirkonda. Ühtlasi lubati jätkata vaherahu võimaluste otsimist. Relvastuse müügi kohta on tekst täiesti ühemõtteline ja konkreetne, kuid see ei puuduta sõjatööstusele vajalikke materjale, komponente ning muud toorainet. Hiina toetab Venemaad ka edaspidi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles