PRIIT SIBUL Reformierakonna senine kuvand on purunenud, seda pole võimalik päästa (86)

Priit Sibul
, riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Kaja Kallas ja Siim Kallas.
Kaja Kallas ja Siim Kallas. Foto: Tairo Lutter

See lugu rippus Postimehe veebis tund aega üleval ekslikult Meelis Kitsingu nime all. Arvamustoimetus vabandab Meelis Kitsingu (kellelt tuleb peagi lugu hoopis teisel teemal), tegeliku autori Priit Sibula ja lugejate ees!

Reformierakonna ideoloogiliseks sünnitunnistuseks võiks pidada Siim Kallase 1995. aastal koostatud «Kodanike riigi manifesti». Praegune Siim Kallase ja tema tütre Kaja juhitud Reformierakond on toonastest põhiväärtustest nii kaugele purjetanud, et tekib küsimus, kas tegu on üldse enam Reformierakonnaga, kirjutab riigikogu liige Priit Sibul (Isamaa).

Siim Kallas kirjutas 1995. aasta manifestis, et «ei saa olla tegusat eraomandust ega vaba konkurentsi ühiskonnas, kus riik soovib kõiges inimese üle domineerida». Ta rõhutas, et turumajandus algab eraomanikust. Ta hoiatas, et riik ei tohi võimutseda kodanike üle, vaid et kodanik peab olema oma riigi ja oma rahakoti peremees.

«Kodanike riigi manifest» tekitas palju poolehoidu ja oli oluline suunanäitaja sellele, milliseks oleme aastakümnete jooksul oma riigi ehitanud. Eestist on saanud omanike riik, kus turumajandus algab eraomanikust. Eraomandus tähendab vastutust ja inimestel on vabadus endale valida vastutust, nagu manifest kirjeldas.

Kommentaarid (86)
Copy
Tagasi üles