TOOMAS ALATALU Venemaa opositsiooni juhi koht jäi tühjaks (6)

Toomas Alatalu
, poliitikavaatleja
Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Sander Ilvest

Nende ridade lugemise ajaks on juba kümned riigijuhid ja tuhanded Venemaa eksperdid avaldanud järelhüüde Venemaa nimekaimale opositsioonijuhile Aleksei Navalnõile ja tauninud Kremli tsaari ilmset osa selles, mida ei saa nimetada muuks kui mõrvaks, kirjutab poliitikavaatleja Toomas Alatalu.

Tuleb tõdeda, et Putini režiimi päevil ei kujunenud Venemaal välja niisugust vastasseisu, nagu seda oli Jeltsin ja Gorbatšov 1980ndate lõpul – 1990ndate algul. Järgnenud suhtelise vabaduse perioodil kerkis esile palju võimekaid tegelasi, kes paraku ei suutnud koonduda ühise lipu alla. Mainigem Boriss Nemtsovi ja Mihhail Kasjanovit, kes toimetasid enamiku ajast Venemaa pinnal, kusjuures Nemtsov tapeti kiviviske kagusel Kremlist. Oli ka välismaale lahkujaid – Mihhail Hodorkovski (loaga), Garri Kasparov (loata).

Putini režiimi teisel kümnendil lisandusid neile võimekad masside dirigendid Aleksei Navalnõi, Sergei Udaltsov, Vladimir Kara-Murza jt. Paraku käib massivõitlus Venemaal tsüklitega, s.t. tõusude ja langusega, ning juhtus see, mida võib pidada uute dekabristide fenomeniks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles