JARMO MÄKELÄ Tumedad pilved varjutavad Soome uut presidenti (6)

Jarmo Mäkelä
, kolumnist
Copy
Soome presidendiks valitud Alexander Stubb (vasakul) lööb patsi kaotajaks jäänud konkurendi Pekka Haavistoga.
Soome presidendiks valitud Alexander Stubb (vasakul) lööb patsi kaotajaks jäänud konkurendi Pekka Haavistoga. Foto: VESA MOILANEN/AFP/Scanpix

Pärast väga pinevaid presidendivalimisi võis kõrvalseisjatele jääda mulje, et Soome rahvas jaguneb nüüd kaheks. Valimiste esinumbrid soovisid sellise arusaama vastu igal võimalikul viisil võidelda. Põhjus on selge. Kuigi on tõelisi konflikte ja pingeid, ei piisa nende lahendamiseks lihtsalt presidendi volitustest.

Valimiste eripära oli see, et Soome 13. presidendiks valitud Alexander Stubb ei olnud sugugi ainus valimiste võitja – kuigi algselt oli kandidaate üheksa, oli võitjaid siiski rohkem kui kibeda kaotuse saanuid.

Teine iseärasus oli see, et kuigi tegemist oli valimistega, kus põhiküsimus polnud mingilgi olulisel määral sise-, vaid välis- ja julgeolekupoliitiline, kinnistas tulemus viimastest parlamendivalimistest alguse saanud sisepoliitilise võimuvahetuse. Juhtiva erakonna koht on pikaks ajaks sotsiaaldemokraatidelt üle läinud Koonderakonnale (Kokoomus). Parteile kuulub nüüd presidendi, peaministri, välisministri ja kaitseministri portfell.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles