AK FOOKUS Kindral Johan Laidoneri mõtted riigikaitsest kehtivad tänapäeva sõdadeski

Urmas Salo
, sõjaajaloolane
Copy
Kaitsevägede ülemjuhataja Vabadussõjas jäädvustatuna kunstnik Axeli Roosmanni poolt tema 50. juubeliks valminud koguteoses «Johan Laidoner: mälestusi kaasaeglasilt».
Kaitsevägede ülemjuhataja Vabadussõjas jäädvustatuna kunstnik Axeli Roosmanni poolt tema 50. juubeliks valminud koguteoses «Johan Laidoner: mälestusi kaasaeglasilt». Foto: Repro

Venemaa on impeeriumi taastamiseks nn vene maailma kaitsmise sildi all valmis ründama oma naabreid, kes paistavad nõrgad. Sõjaajaloolane Urmas Salo analüüsib Ukraina sõja kogemuste põhjal kindral Johan Laidoneri riigikaitsealaste vaadete püsiväärtust.

12. veebruaril möödus 140 aastat Eesti tuntuima sõjaväejuhi ja riigitegelase, sõjavägede ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri sünnist. Võib öelda, et paljuski tänu tema juhtimisoskustele saavutas Eesti Vabadussõjas võidu, mis tagas ligi 20 aasta pikkuse iseseisvusaja Esimese ja Teise maailmasõja vahel.

Kuid veebruaris möödub ka 105 aastat Vabadussõja rasketest kaitselahingutest Eesti piirialadel ja 24. veebruaril, Eesti Vabariigi aastapäeval, möödub kaks aastat Venemaa täiemahulise agressioonisõja algusest Ukrainas. Kõike seda arvestades võiks Vabadussõja võidukat juhti meenutada tema mõtteavaldustega riigikaitsest ja sõjast. Ukraina sõda näitab, et meie idapiiri taga on agressiivne naaber, kes on valmis Vene impeeriumi taastamiseks nn vene maailma kaitsmise sildi all ründama naabreid, kes paistavad nõrgad. Ukraina sõja kogemuste põhjal võib kaaluda ka Laidoneri riigikaitsealaste vaadete püsiväärtust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles