MARI-LEEN TAMMELA Ülemjuhataja Laidoner – diplomaatlik vaatamata kangele iseloomule

Mari-Leen Tammela
, Eesti sõjamuuseumi vanemteadur
Copy
Johan Laidoner, pea- ja sõjaminister Konstantin Päts ning Briti 6. kergristlejate eskaadri komandör kontradmiral Edwin Alexander-Sinclair koos ohvitseridega 12. detsembril 1918 Tallinnas.
Johan Laidoner, pea- ja sõjaminister Konstantin Päts ning Briti 6. kergristlejate eskaadri komandör kontradmiral Edwin Alexander-Sinclair koos ohvitseridega 12. detsembril 1918 Tallinnas. Foto: L & P. Parikas/Eesti sõjamuuseum

Kindralstaabi polkovnik Johan Laidoner oli 34 aastat vana, kui Eesti Ajutine Valitsus ta 23. detsembril 1918 Eesti sõjavägede ülemjuhataks nimetas. See teeb temast läbi aegade noorima nii kõrge eestlasest väejuhi.

Ülemjuhataja koht polnud Laidoneril esimene kõrge sõjaväeline amet. Laidoner nagu terve põlvkond eesti ohvitsere oli karastunud Esimese maailmasõja lahingutandritel. Laidoner oli ilmasõjas teeninud Vene Läänerinde staabi luureosakonna ülema abina, hiljem 1917. aastal Kaukaasia grenaderidiviisi ning 62. jalaväediviisi staabiülemana, enne kui sai kutse tulla Eestisse juhtima 1. eesti diviisi.

Alguses üsna tundmatu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles