ALLAR JÕKS Kohtud peaks kaaluma koolide sulgemisotsuseid sisuliselt (9)

Allar Jõks
, vandeadvokaat, endine õiguskantsler
Copy
Emotsionaalne 1. septembri aktus valla poolt suletud Metsküla koolis. Kohtu otsus sulgemise õiguspärasuse kohta peaks langetatama lähiajal.
Emotsionaalne 1. septembri aktus valla poolt suletud Metsküla koolis. Kohtu otsus sulgemise õiguspärasuse kohta peaks langetatama lähiajal. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Lastevanemate kaebusi kooli sulgemise kohta arutavad kohtud liiga pinnaliselt. Sulgemisotsuse põhjendusi ja mõjuanalüüse ei kaaluta sisuliselt, vaid otsustatakse vormiliselt, et volikogul on õigus teostada enamuse poliitilist tahet, kirjutab Eesti Vabariigi õiguskantsler 2001–2008 Allar Jõks.

Möödunud suvel leidis Postimehes aset arutelu teemal, kas kohtuid võib piltlikult pidada kooli sulgejaks juhul, kui nad jätavad lapsed vaidluses kohaliku võimuga õigusliku kaitseta. Kohus vastas, et nemad ei sulge koole.

Vaadates tagasi möödunud aastal toimunud koolivaidlustele ei ole ma selles päris kindel. Esimese astme kohus on jätnud kõik Lääneranna valla suletud koolide lapsevanemate kaebused rahuldamata. Vaid Metsküla algkooli (mille direktor Pille Kaisel pälvis Postimehe aasta inimese tiitli) osas peaks otsus tulema veebruari lõpus. Lisaks on halduskohtud lugenud õiguspäraseks külakoolide (osalise) sulgemise nii Pärnjõel kui ka Leholas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles