JAREK KURNITSKI Missuguses korterelamus on kõige väiksemad kulud? (5)

Jarek Kurnitski
, akadeemik
Copy
KV.ee kinnisvaraportaal.
KV.ee kinnisvaraportaal. Foto: Eero Vabamägi, Postimees

Järgnevalt panen energiatõhususes toimunud kiired arengud kasutaja jaoks eurodesse, kirjutab TalTechi akadeemik Jarek Kurnitski.

Olude sunnil olen põhjalikult tutvunud Tallinna kesklinna korterituruga. Tegevust ilmestasid ja valikut aeglustasid tugevad professionaalse kretinismi ilmingud, aga lõpptulemusena korter vana käibemaksuga käes ja hulganisti vahetut kogemust kauba peale.

Korterelamute energiamärgised on pälvinud palju avalikkuse tähelepanu ja seda põhjusega. Hindamaks energiamärgise tähe ja tegelike energiakulude seost, valisin korteriturult välja neli tüüpilist juhtumit. Energiamärgis sisaldab üksikasjalikke energiakasutuse andmeid, kuid tarbija jaoks need kilovatt-tundides numbrid ei ütle suurt midagi. Tarbijat huvitab eeldatavasti kõige rohkem keskmine kuine energiakulu eurodes (nii elekter kui soojus), ühes kuus korteri ruutmeetri kohta. Selle numbrini jõudmiseks tuleb hoone projektist vaadata eluruumide ja võimalike äripindade pindala, siis võtta energiamärgisest elektri ja soojuse kilovatt-tunnid, rakendada energia hind ning arvutada energiakulu korteri ruutmeetri kohta välja. Korrutades selle oma korteri pinnaga, millele on lisatud köetava üldpinna osa, ongi tulemus käes. Kõik see on avalik info, aga tükk tegemist ja nii võiks tuleviku märgistes kirjas olla korteri ruutmeetri energiakulu eurodes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles