MAIKO MATHIESEN, MARILIIS KÕUTS, FARIŠTAMO ELLER Tasaarengut ei saa peale suruda (6)

Copy
Kõik katsed lahutada majanduskasv suuremast ökoloogilisest koorumusest on seni luhtunud. Riigid, mis väidavad seda teinud olevat, pole lähemal vaatlemisel teinud rohkemat, kui viinud saastavama ja energiakulukama tootmise enda piiridest välja.
Kõik katsed lahutada majanduskasv suuremast ökoloogilisest koorumusest on seni luhtunud. Riigid, mis väidavad seda teinud olevat, pole lähemal vaatlemisel teinud rohkemat, kui viinud saastavama ja energiakulukama tootmise enda piiridest välja. Foto: Torm Parts

Eelmisel nädalal ilmus Eesti Ekspressis intervjuu Noorte Progressiividega, kus pakuti mitmeid julgeid lahendusi praegusele loodust ja kodurahu ohustavale majandussüsteemile. Kuna jutus kasutati palju tasaarengu mõistet ja intervjuu juhtlõik sidus selle täiesti eksitavalt mõnede hoopist teistes süsteemidest pärinevate radikaalsete ettepanekutega, siis tundis Eesti Tasaarengu MTÜ, et peab natuke selgitama, mis see tasaareng ikkagi on. Diskussiooni pidamine neil keerulistel teemadel on kindlasti arukam ja tsiviliseeritum kui lihtsalt pea liiva alla peitmine ning arhailistest siltidest siin abi ei ole. Tasaarengul pole midagi pistmist ei kommunismi ega totalitarismiga. Kriis on tõsine ja praegusel kujul kavandatav Euroopa Rohelepe pole adekvaatne lahendus.

Kuna majanduskasvu pole seni suudetud lahutada ressursikasutuse, energiatarbe ja reostuse kasvust, peaks vähemasti püüdma neist sõltumatuks saada inimliku heaolu ja elukvaliteedi.

Oleme inimtegevusest põhjustatud saaste ja looduskeskkonna hävimise läbi ületanud planeedi üheksast taluvuspiirist juba kuus. See ei ole kestlik ühelgi moel. Ühe lahendusena välja pakutud Euroopa roheline kokkulepe (European Green Deal) ehk nn rohepööre meid ei aita, sest nagu ka poliitikud ise on öelnud, on see Euroopa uus majanduskasvu strateegia. Seega ei vähenda rohepööre sugugi riikide sõltuvust elukeskkonda halvendavast (ja de facto ebavõrdsust suurendavast) majanduskasvust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles