IVERSON NG Kas «Hiina uusaasta» kuulub vaid Hiinale?

Iverson Ng
, kolumnist
Copy
Kas Kuu-uusaasta või Hiina uus aasta? Igatahes on see draakoniaasta.
Kas Kuu-uusaasta või Hiina uus aasta? Igatahes on see draakoniaasta. Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Scanpix

Kultuurid ei tunne piire. «Hiina uusaasta» nimetus on orientalistliku Euroopa-käsitluse ja Hiina Rahvavabariigi (HRV) püüdluste tulemus. Nende püüdlustega üritatakse luua poliitika ja kultuuri sulam ja suunata Ida-Aasia kultuuride vastu huvi tundvaid eestlasi aktiivselt osalema HRV rahastatavates kultuuritegevustes, kirjutab kolumnist Iverson Ng.

Hiina Kommunistlik Partei (HKP) on juba pikka aega kasutanud Kuu-uusaastat vahendina oma poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. Kuigi Eesti seadusandlus ei keela HRVga seotud juriidilistel isikutel Eestis Hiina kultuurilist mõju levitada, on see loonud eestlastes pikaajalise kultuurisõltuvuse, kui asi puudutab Ida-Aasia kultuuride tundmaõppimist.

HRV mandriosas tuntakse Kuu-uusaastat kevadfestivalina, mis on keskendunud kevade algusele. Kuna HRV on ainus riik, kes seda traditsiooni propageerib, seda sponsoreerib ja selle omandiõigusele pretendeerib, on ta monopoliseerinud selle, kuidas eestlased Kuu-uusaastasse suhtuvad ja loonud HKPst positiivse kuvandi, kuulutades uue aasta pidustused Hiina kultuuri osaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles