JUHTKIRI Tsahkna roosad prillid (4)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts

Väike Eesti ei saa kunagi mõjutada rahvusvahelist poliitikat sellise jõuga nagu Ameerika Ühendriigid, Hiina või Venemaa. See aga ei tähenda, et meil ei peaks olema oma välispoliitikat. Vastupidi: head välissuhted on meile eluliselt tähtsad, et enam kunagi ei korduks 1939/1940. aasta, kui jäime koos Läti ja Leeduga üksi ning Eesti okupeeriti ja annekteeriti Nõukogude Liidu poolt.

Seetõttu on meie välispoliitika suundi tutvustav välisministri kõne riigikogus sündmus, mida jälgida. Millised olid teisipäeval parlamendi ees välisminister Margus Tsahkna sõnumid?

Vaatlejad on juba rõhutanud välisministri kõne idealistlikkust. Kuid ilmselt tuleks eraldi hoida kaks momenti: väärtuspõhine välispoliitika kui selline ning roosad prillid Eesti välispoliitika teostamisel. Väärtuspõhine, rahvusvahelisele õigusele ja rahvaste enesemääramisele tuginev rahvusvaheline kord on meile vajalik. Tänu sellele saavad Eesti-taolised väikeriigid üleüldse eksisteerida. Venemaa, Hiina ja Iraani blokk üritab väärtuspõhist rahvusvahelist korda õõnestada, et tuua  välispoliitikasse tagasi mõjusfääride teema ning põhimõte «kellel jõud, sellel õigus».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles