Jakob Kübarsepp Metallid – materjaliringluse igiliikur (1)

Jakob Kübarsepp
, Akadeemik
Copy
Taaskasutus on moes, ka vanad päikesepaneelid võivad veel kedagi edasi teenida.
Taaskasutus on moes, ka vanad päikesepaneelid võivad veel kedagi edasi teenida. Foto: Alutaguse vallavalitsus

Metalle saab pea lõputult taaskasutada ja nii tulekski jäätmete vähendamiseks mõelda enam sellele, kuidas metallide taaskasutust suurendada, ütleb akadeemik ja TTÜ emeriitprofessor Jakob Kübarsepp.

On üldteada, et plasti, paberit, klaasi ja metalle saab taaskasutada. Euroopa statistikaameti andmetel oli 2021. aastal kõigi materjalide ringluse ehk nende ringluspõhise kasutamise määr Euroopas 11,7 protsenti. Sellele eelnenud kümnel aastal oli kasv väike, moodustades vaid ühe protsendipunkti. Aastani 2030 peab ringluse määr suurenema senisest märkimisväärselt kiiremas tempos. See on võimalik ainult kahel viisil: kasvatades materjaliringlust või vähendades materjalide kasutamist.

Materjalide taaskasutus võimaldab vähendada jäätmete tekkimist, säilitada keskkonnaressursse ning vähendada tootmiseks vajalikku energiakulu ja keskkonnamõju. Taaskasutatavate materjalide esineliku moodustavad betoon, asfalt, teras ja alumiinium. Seejuures on ringluse määr suurim just metallidel. Kümmekonna enim taaskasutatava materjali hulka kuuluvad veel paber ja papp, plastid, klaas, puit ning vanaõli. Euroopa statistikaameti andmetest selgub, et suurim ringluse määr on Hollandis ja esiviisiku lõpetab Eesti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles