JAANUS PIIRSALU Zelenskõi võttis ülemjuhataja väljavahetamisega suurema vastutuse

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (keskel) uurimas sõjakaarti koos Kupjanski taktikalise üksuse komandöri Oleksandr Lutsenko (vasakul) ja maaväe ülema Oleksandr Sõrskõiga 30. novembril 2023 Harkivi oblastis Kupjanskis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (keskel) uurimas sõjakaarti koos Kupjanski taktikalise üksuse komandöri Oleksandr Lutsenko (vasakul) ja maaväe ülema Oleksandr Sõrskõiga 30. novembril 2023 Harkivi oblastis Kupjanskis. Foto: Pool / Ukrainian Presidentia / ZUMAPRESS.com

Lühikese unega kindralpolkovnik Oleksandr Sõrskõi määramisega Ukraina kaitsejõudude uueks juhiks võttis president Volodõmõr Zelenskõi senisest suurema vastutuse Ukraina armee tegevuse üle, kirjutab ajakirjanik Jaanus Piirsalu.

Suurele Vene armeele juba ligi kaks aastat edukalt vastu pidanud Ukraina armee võrdus ukrainlaste ja ka Ukraina liitlaste jaoks selle senise kaitseväe juhi, kindral Valeri Zalužnõiga. Kellelegi ei tulnud pähe, et president Zelenskõi oleks kuidagi vastutav Ukraina armee edu või ebaedukuse pärast. Kuigi Zelenskõi on seaduse järgi Ukraina relvajõudude ülemjuhataja.

Määrates eile 50-aastase ja oma sõjalise hariduse Ukrainas saanud Zalužnõi asemele peagi 59-aastase ja oma sõjalise hariduse Nõukogude Liidu ajal Venemaal saanud Sõrskõi, muutus Zelenskõi vastutus Ukraina armee juhtimisel. Ukrainlased (ja laiem avalikkus) hakkavad nüüdsest Ukraina armee ja ebaedu vaatama läbi prisma, et see on ju Zelenskõi otsene protežee, kes kõike seda nüüd juhib. Zelenskõi määras Sõrskõi populaarse kindrali asemele, järelikult tema ka vastutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles