MART KULDKEPP Venemaa on läänemaailma jaoks ikka veel must kast (3)

Mart Kuldkepp
, ajaloolane
Copy
Mart Kuldkepp
Mart Kuldkepp Foto: Eero Vabamägi

Arvestades, et täiemahuline sõda Ukrainas on nüüdseks kestnud juba pea kaks aastat, on sobiv aeg vahekokkuvõteteks sõjalises, poliitilises ja miks mitte ka kultuurilises plaanis. Kindlasti on maailm saanud nende kahe aastaga võimaluse palju õppida, kirjutab kolumnist ja ajaloolane Mart Kuldkepp.

Ukraina kaitsetahte alahindamisest ja Vene sõjalise potentsiaali ülehindamisest invasiooni eel sai mäletatavasti vähemalt teatud ringkondades kiiresti ja ümberpöördult seisukoht, et Venemaa ei suuda mitmesuguste väliste ja sisemiste survete tõttu sõda kaua jätkata. Seda arvamust on tulnud aga omakorda korrigeerida ning tunnistada, et need surved pole olnud kaugeltki mitte piisavad.

Muljet avaldav on olnud Putini režiimi võime leida liitlasi, kelle hulka kuuluvad nii Iraan ja Põhja-Korea kui ka teatud poliitilised jõud demokraatlikes lääneriikides endis. Samal ajal on osutunud piiratuks Ukraina ja tema liitlaste suutlikkus olukorra tõsidust adekvaatselt kommunikeerida, leida Vene agressiooniga toime tulekuks vajalikke ressursse ning teha nende ressursside loomiseks ja taastootmiseks pikaajalisi investeeringuid. Kõige selle tagajärjel kestab edasi sõda, mille lõppdaatumit ennustada ei oska keegi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles