Sergei Medvedev Peldikuküsimus – aruanne igavesest vene hädast (12)

Sergei Medvedev
, kirjanik ja ajaloolane
Copy
Euromaidani aktivistid panid Kiievis Lenini kuju asemele kuldse WC-poti.
Euromaidani aktivistid panid Kiievis Lenini kuju asemele kuldse WC-poti. Foto: Sergii Kharchenko / NurPhot / SIPA

Kui kogu elu Nõukogude Liidus sobis hästi illustreerima ülimalt räpane kolme auguga avalik peldik, on tänasel Venemaal, mis peab ennast ise mingiks riik-tsivilisatsiooniks, lood veel hullemad – näiteks sooneutraalseid tualette tuuakse lausa sõja ajendiks, kirjutab kirjanik ja ajaloolane Sergei Medvedev oma värskes essees.

Pärast kaht, õigemini üheksat aastat sõda Ukrainaga paljastusid lõpuks nn spetsiaalse sõjalise erioperatsiooni eesmärgid – selgus, et nendeks on tualetid Ukraina koolides. Peterburi kuberner Aleksandr Beglov kirjutas oma Telegrami-kanalis sõduri otsekohesusega, et Venemaa sõjaväelased Ukrainas saavad hästi aru, mille eest nad võitlevad. «Neile poistele, kes nägid koolides tualette, kus kahe ruumi asemel, tüdrukute ja poiste jaoks, on neid kolm – tüdrukutele, poistele ja sooneutraalsetele – ei pea selgitama, milliste väärtuste eest me seisame,» teatas Beglov.

Beglov on lihtne inimene, talle on liigne avameelsus lubatud, kuid ka tema vanem kolleeg, president Putin tõstatas paar päeva hiljem tualettide teema: foorumil «Väike kodumaa – Venemaa tugevus» paljastas ta omavalitsuste ametnikele, et Vene emigrandid naasevad läänest, sest neil on seal «ühiste tualettide pärast poistele ja tüdrukutele» raske oma lapsi kasvatada: «Sellistes oludes on traditsiooniliste, normaalsete inimlike väärtustega inimestel väga raske elada.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles