Käsi pulsil Kas Ratas on Isamaale tulu- või kuluartikkel? (18)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
29.01.2024, Tallinn
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas teatas pressikonverentsil liitumisest erakonnaga Isamaa. Paremal Isamaa esimees Urmas Reinsalu.
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
29.01.2024, Tallinn Riigikogu aseesimees Jüri Ratas teatas pressikonverentsil liitumisest erakonnaga Isamaa. Paremal Isamaa esimees Urmas Reinsalu. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu
  • Tanel Kiik on sotsiaaldemokraatidele tõeline kingitus.
  • Isamaa on Jüri Ratasele igas mõttes väga hea valik.
  • Kas Ratas on Isamaale kingitus, pole nii kindel.

Esmaspäeval teatas Jüri Ratas, et lahkub Keskerakonnast ja astub Isamaasse. Kalle Muuli ja Martin Ehala arutasid Kuku saates «Käsi pulsil», millised on selle erakonnavahetuse järelmid.

Keskerakonna liikmete äsjane erakonnavahetus toob kaasa suurema jõujoonte muutuse Eesti poliitikas. Keskerakond ise on saanud külge tugeva stigma ja keegi teda enam valitsuskoalitsiooni kutsuda ei taha või ei julge. See on hea uudis Reformierakonnale, sest ilma temata tõenäoliselt enam ühtki valitsust teha ei saa.

On ise küsimus, kas see põlistab Reformierakonna ka peaministriparteina. See sõltub eelkõige sellest, kas Isamaa suudab oma praegust populaarsust hoida või mitte. Kui suudab, on tal valida kuni kolme valituskoalitsiooni vahel, sõltuvalt jõudude jagunemisest. Kui Reformierakond taastab oma liidripositsiooni, siis on sama valikuvabadus neil.

Keskerakonna tipp-poliitikute eksodus on juba mõjutanud ja tõenäoliselt mõjutab pikaajaliselt nende erakondade reitinguid, kuhu nende väljaränne on toimunud.

Toetus Sotsidele on juba tõusnud, pärast seda kui Tanel Kiik ja veel mitu keskerakondlast nendega liitus. Sotside toetuse tõusu on seletatud ka sellega, et Lauri Läänemets on valitsuses mänginud õpetajate streigiga seoses tõhusat siseopositsiooni. Mingi mõju võis sellel ju olla, kuid Kristina Kallas Eesti 200st oli palju jõulisem, samas Eesti 200 reitingus muutust ei toimunud.

Reitingu tõusu tõenäolisem põhjus on siiski keskerakonnalt saadud verevärskendus. Sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsioon kasvab seitsmelt saadikult 13ni (vähemalt de facto). See on iseenesest jõuline kasv ja tõenäoliselt on Tanel Kiige toetajad asunud nüüd toetama ka SDEd. Seda enam, et Keskerakonna konservatiivsevõitu kuvand nagunii Kiige valijaid võis veidi häirida.

Seega võib öelda, et sotsiaaldemokraatidele on (eeskätt) Tanel Kiige liitumine kindlasti tuluartikkel, sest tugevdab nende mainet põhivalijaskonnas (kelleks on heal järjel nooremapoolsed linliku eluviisiga inimesed). Pikalt Väätsa vallavanemana töötanud Läänemets on veidi liiga seostunud Rahvaliidu ja maainimestega, kes sõidavad diiselautodega. Meenutame, et Läänemetsa valimine Riina Sikkuti asemel SDE esimeheks muserdas päris paljusid sotside toetajaid, toonases Twitteris oli kurtmist palju:

Katke Twitteri arutelust SDE esimehe valimiste järel 2022.
Katke Twitteri arutelust SDE esimehe valimiste järel 2022. Foto: Kuvatõmmis

Seega tugevdab Tanel Kiik SDE põhivalija usku sotside tulevikku ja pole võimatu, et näeme ükskord, kuidas temast saab nende esimees. Ja ka sellest oleks sotsidel ainult võita.

Jüri Ratase liitumine Isamaaga ei pruugi aga sugugi nii üheselt positiivne olla. Kindlasti sobib Isamaa Jüri Ratasele poliitiliste vaadete poolest, aga kas Jüri Ratas Isamaale sama hästi sobib, on kaheldav.

Küllap arvestas Ratas valiku tegemisel Europarlamendi valimistega ja Isamaa nimekirjas kandideerides on šansid valituks saada tõenäoliselt head. Tuleb vaid Isamaa nimekirja teistest kandidaatidest rohkem hääli saada, mis on üsnagi tõenäoline.

Kui Jüri Ratas läheks ainsa Isamaa kandidaadina Europarlamenti, siis oleks see erakonnale küll üsna kibe pill, lootus on siiski, et äkki tuleb tänu Ratasele ja Isamaa praegusele populaarsusele kaks kohta. See pole aga sugugi kindel, võib ka juhtuda, et Ratase liitumine erakonna populaarsust hoopis kahandab. Kas ja miks nii võib minna, analüüsivad Muuli ja Ehala juba saates täpsemalt.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles