NÄDALA NÄGU Rahva-Ratas jätkab restarti (27)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Poliitik Jüri Ratas suundus Keskerakonnast Isamaasse.
Poliitik Jüri Ratas suundus Keskerakonnast Isamaasse. Illustratsioon: Johan Elm

Jüri Ratas on juba mõnda ega proovinud oma rahvamehe aurasse taas elu sisse puhuda. Minek Isamaasse on selle loogiline jätk.

Nn vana hea Jüri Ratas oli mees, kes, nagu üks ajakirjanik meenutas, tuli umbes kümmekond aastat tagasi Keskerakonna suvisele parteiüritusele pintsakunööbid lahti, justkui lenneldes, lõi laialt naeratades inimestele plaksu, tegi lõõpivat small-talk’i. Ehk teisisõnu, kohe sündmuspaigale saabudes valitses ta seda. Kontrastiks: mõned minutid hiljem jõudis kohale Ratase võitluskaaslane Kadri Simson, keda parteiliikmed suletud suuga ontlikult-alandlikult teretasid. Simsonit austati, kuid erinevalt Ratasest ei armastatud.

Kahe pikaaegse sõbra erinevused on näha praegugi. Simsonile sobib terava ja detailidele-faktidele orienteeritud poliitikuna Euroopa Komisjoni voliniku positsioon, kus teda kujutanuks ka aastaid tagasi ette. Ratas on paljude hinnangul vastupidine juhtum. Poliitikaloomes kipub jääma pealiskaudseks. Positiivse tooniga tõlgendades võiks öelda, et on klassikaline justkui suurt pilti nägev juht. Kriitikud aga räägivad, et Ratast huvitab vaid poliitika ja poliittehnoloogia kui selline, ta on visioonitu ja teeb poliitikat poliitika pärast, mitte kindla eesmärgi nimel.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles