AJALUGU Klaus Scheel oli Eesti patrioot, kes oli sunnitud Himmlerile altkäemaksu andma (9)

David Feest
, Saksa ajaloolane
Copy
Endise Scheeli panga hoone Tallinnas Suur-Karja ja Vana Turu nurgal (1903–1904 ümber ehitatud keskaegne maja, arhitektid Otto Schott, Wilhelm Neumann).
Endise Scheeli panga hoone Tallinnas Suur-Karja ja Vana Turu nurgal (1903–1904 ümber ehitatud keskaegne maja, arhitektid Otto Schott, Wilhelm Neumann). Foto: Tairo Lutter

Saksamaa sadamalinna Kieli sadamasse saabus 23. juunil 1940 eriskummalisel viisil üks mees. Reisilaeva asemel sõitis ta puidulastiga kaubalaeval ja kajuti asemel oli tal tühi veepaak. Mehe nimi oli Klaus Scheel. Ta oli 50-aastane ja üks Balti riikide rikkamaid mehi.

Georg Scheel & Co panga juhina oli ta kontrollinud mõningaid Eesti kõige olulisemaid tööstusettevõtteid. Ajakirjanduses nimetati Scheeli «Eesti kroonimata kuningaks». Ta oli põgenenud okupeeritud Eestist, kus Nõukogude võim oli vaid kaks päeva varem nukurežiimi kehtestanud. Tal oli taskus viisa Rootsi, kus perekond juba ees ootas – koos tema märkimisväärsete sularahavarudega. Kuid tema üllatuseks ei andnud natsid talle luba lahkumiseks, et Stockholmi sõita.

Mida Saksamaa ametivõimud temast tahtsid? Esiteks ajasid nad taga tema raha. Kuna Scheel oli keeldunud nn ümberasumisest, ei olnud ta oma vara üsnagi sümboolse hüvitise eest üle andnud Saksamaa eriametkonnale, mis tegeles ümberasujate varade haldamisega. Samuti ei olnud ta vastu võtnud Saksa kodakondsust, mis oli eeldus, et Saksamaa võimud saaksid Scheeli vara eest Nõukogude okupatsioonivõimudelt tasu küsida. ­Scheeli survestati ja ta andis üsna kiiresti nendele korraldustele järele. Kuid natsid polnud temaga veel lõpetanud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles