AK KIRJANDUSKOOL Tammsaare üllatusromaan

Maarja Vaino
, kolumnist
Copy
«Elu ja armastus» Kadriorus Tammsaare muuseumi aias.
«Elu ja armastus» Kadriorus Tammsaare muuseumi aias. Foto: Kirjanduskeskus.ee

Pärast «Tõe ja õiguse» valmimist oodati A. H. Tammsaarelt järgmist eepilist suurteost. Uus romaan, «Elu ja armastus» (1934), ilmuski juba aasta pärast «Tõe ja õiguse» pentaloogia (1926–1933) lõpuleviimist, kirjutab kirjandusteadlane Maarja Vaino.

Tõenäoliselt on tegemist Tammsaare kõige kiiremini kirjutatud romaaniga: sõbra August Hanko väitel olevat 254-leheküljeline käsikiri valminud sama aasta suvel paari nädalaga. Tammsaare oli tööhoos. Paljud – eriti kultuuripoliitilised – mõtted, mis «Tõe ja õiguse» veergudele ei mahtunud või sobinud, tahtsid paberile panemist.

«Elu ja armastuse» näol seisis aga lugejate ees imelik raamat, mille kompositsioon logises ja süžee tundus kahtlaselt kinolik… Lugu on ju kokkuvõetav paari lausega: maalt linna tulnud neiu Irma Vainu unistus paremast elust saab tõeks, kui ta abiellub korteriperemehe Rudolf Ikkaga, kelle juures ta oli lühikest aega teenija. Naise kirglik armastus põrkub peagi mehe püsimatuse ja truudusetusega ning romantiliselt alanud abielu lahutatakse. Romaan lõpeb seiklusfilmiliku tulistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles