JÜRI LUIK Eesti NATOsse: kuidas võimatu eesmärk õnnestus

Jüri Luik
, diplomaat
Copy
Jüri Luik pärast Postimehe otsesaadet Maakri tänaval.
Jüri Luik pärast Postimehe otsesaadet Maakri tänaval. Foto: Erik Prozes / Postimees

Meie ühine mure Eesti julgeoleku pärast üha süveneb. Mure on põhjendatud, aga paanikat tuleb vältida: hindame olukorda rahulikult. Oleme hästi kaitstud. Kaitseväge on hooga arendatud, aga peame meeles ka seda, et Eestis viibivad Briti, Prantsuse ja Ameerika Ühendriikide väed. Ärme ise oma heidutust nõrgenda, ärme jäta muljet, et meil on mingi salajane teadmine, et NATO on tegelikult nõrk. Diplomaat Jüri Luik meenutab, kuidas sai Eestist NATO liige, mille tõelist väärtust oskame hinnata praeguse Venemaa-Ukraina sõja valguses.

NATO on tugev. Sel aastal saab NATO 75-aastaseks ja Eesti liikmelisus 20-aastaseks. Pääsemine NATOsse ja Euroopa Liitu oli Eesti jaoks eksistentsiaalse tähtsusega sündmus. See polnud lihtne tee. NATO laienemise üle toimus 90ndate lõpus tuline debatt eriti Ameerika Ühendriikides, kelle kaitsegarantii on NATO alussammas. Vastu olid väga tuntud nimed, ka NATO ohjeldamispoliitika isa George Kennan isiklikult.

Meie tugevaim trump oli Eesti ise. Optimistlik, demokraatlik, vaba meediaga, turumajanduslik Eesti. Raskete reformide tulemus, kogu eesti rahva pingutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles