TIMO TATAR Eesti energeetika pikk plaan – puhas ja soodne elekter iga ilmaga (11)

Timo Tatar
, kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler
Copy
Kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar.
Kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar. Foto: Konstantin Sednev

2023. aasta oli märgiline, sest esimest korda toodeti Eestis taastuvatest energiaallikatest rohkem elektrit kui fossiilsetest kütustest, kirjutab kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar.

Selle põhjuseks pole Eesti fossiilkütuseid kasutavate elektrijaamade sulgemine – juhitavaid elektrijaamasid ei ole Eesti elektrisüsteemis viimase aastaga vähemaks jäänud. Saavutuse taga on Põhja- ja Baltimaade turg ning soodsama puhta energia pakkumise suurenemine meie regioonis. Suure panuse sellesse andis Soome tuumaelektrijaama Olkiluoto kolmanda reaktori käivitumine. Ja kui mullu tõrjus kodumaise põlevkivielektri turult välja peamiselt praegu veel soodsam elektrienergia Põhjamaadest, siis juba lähiaastatel teeb seda kodumaine taastuvenergia.

Möödunud nädalal kinnitas valitsus seni suurima taastuvelektri vähempakkumise tulemused, mis andis investeerimiskindluse uute tuule- ja päikeseparkide rajamisele koguvõimsusega ligi 400 MW. Need pargid alustavad tööd hiljemalt 2027. aastal. Koos juba töötavate tuuleparkide ja praegu ehituses olevate parkidega oleme lähiaastatel tuuleelektri toodangu kolmekordistumise kursil.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles