SERGEI METLEV Parteid leidsid riigikoopast kulda õpetajale ja näitasid, kuidas Eesti riiki tükeldada (4)

Sergei Metlev
, Postimehe venekeelsete väljaannete peatoimetaja
Copy
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Remo Tõnismäe

Valitsuspoliitikute kõnepruugist on selgunud, et Eestis on «sotside ministeeriumid» ja «Eesti 200 ministeeriumid», kes on leidnud järsku enda seest 5,7 miljonit lisaeurot õpetajatele. Aga «reformierakondlaste ministreeriumid» oma oravaraha ei ole veel õpetajatele andnud. Kas järgmisena hakkame riiki parteiliini pidi tükeldama, küsib Postimehe venekeelsete väljaannete peatoimetaja Sergei Metlev.

Esiteks, sellist vigast kodusõja lävel konföderatsiooni pole ammu valitsuses näinud. Parteid juba ka sõnades ei tunnista, et Vabariigi Valitsus on üks põhiseaduslik organ, mis peaks langetama otsuseid kollegiaalselt. Põhiseadus ja vastavad seadused näevad ette, kuidas valitsus otsuseid ette valmistab ja vastu võtab. Suurte püsikulude määramisel on riigikogul tegelikult otsustav roll.

Ei ole nii, et iga koalitsioonierakond moodustab valitsuse sisse oma valitsuse, mille sees hakkab praktiseerima autonoomset riigijuhtimist. See rebiks Eesti Vabariigi tükkideks vastavalt valitsusparteide võimkondadele. Jah, lõpuks otsuseid ju mingil kujul Stenbockis vormistatakse – põhiseaduslikku kriisi ei ole –, kuid nendeni jõudmise imelik protsess näitab, et parteid mõtlevad valitsusele kui kolmeks lõigatud pirukale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles