VILLIKO NURMOJA Tehisintellekt parandaks Eesti kaitsevõimet (1)

Villiko Nurmoja
, Kaitsetööstusettevõtte SensusQ kaasasutaja
Copy
Robotitel tuleb veel tööturule pääsemisega oodata.
Robotitel tuleb veel tööturule pääsemisega oodata. Foto: Faisal Mehmood / Pixabay

Me kõik oleme uhked Hemingway tsitaadi üle eestlaste kohta sadamas, kuid Ernst on öelnud ka muud tabavat: «Sõjad on põhjustatud kaitsmata heaolust». Oma heaolu kaitsmine algab meist endist ja selleks peame olema sõbralik, ent vajadusel tige väikeriik, kelle hoovis õunavargil ei käida, ja selleks vajame mõlemat, nii AId kui püssi, mis teeb ai-ai, kirjutab Villiko Nurmoja, kaitsetööstusettevõtte SensusQ kaasasutaja.

Tehisintellekt ei pea meie eest lahinguid ega võida sõda, kuid võib olla üks paljudest viisidest, mis probleeme lahendab ja sõja võidule kaasa aitab. Tehisintellekti terminist on saanud moesõna ning sageli eeldatakse vaikimisi seda kõikidest toodetest ja teenustest nii tsiviil- kui militaarsektoris.

Harvad ei ole küsimused militaarklientidelt, kus uuritakse, kas teil ikka AI on tootes sees? Ratsionaalne inimene minu sees küsib vastu: millist probleemi parajasti lahendate? Milline on soovitud lõpptulem? Alles siis saan öelda, kas seda probleemi üldse tasub tehisintellektiga lahendada või saab ka lihtsamini hakkama? Näiteks digitaliseerides mõne protsessi etapi või senise töömeetodi, tõstes tegevuste efektiivsust kulusäästlikkuse (LEAN) põhimõtetega jne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles