JUHTKIRI Rattata Keskerakond marginaliseerub (18)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Jüri Ratase liitumine Isamaaga suurendab Keskerakonna marginaliseerumist.
  • Ukraina sõda ei ole ainus Jüri Ratase lahkumise põhjus.
  • Isamaal on tõenäoliselt võimalik lähetada Euroopa Parlamenti kaks saadikut.

Endise peaministri ja Keskerakonna eelmise esimehe Jüri Ratase lahkumine ja liitumine Isamaaga vaid suurendab Keskerakonna marginaliseerumist ja kasvatab Isamaa edulootusi Euroopa Parlamendi valimistel.

Sümboolse tähenduse saab asjaolu, et samal päeval, mil Ratas teatab Keskerakonnast lahkumisest ja Isamaaga liitumisest, ilmneb, et Läti Euroopa Parlamendi saadik Tatjana Ždanoka on teinud koostööd Vene luureteenistusega FSB. Eestis on Ždanoka üks suurimaid protežeerijaid olnud Keskerakonna Euroopa Parlamendi saadik Jana Toom.

Viimane on kaitsnud Ždanokat mitmesuguste rahvusvaheliste organisatsioonide ees, kuid võib-olla tähelepanuväärseim on seik, et 2016. aastal külastasid Toom ja Ždanoka koos Süüriat, kus on võimul Basher al-Assadi režiim. Venemaa toetatud Assadi režiim on teinud väiksemal skaalal kõike seda, mida Venemaa on korda saatnud Ukrainas – tapnud massiliselt tsiviilisikuid. Toom ja Keskerakonna praegune esimees, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart kuuluvad aga samasse leeri.

On selge, et Ukraina täiemahulise sõja puhkemine 2022. aastal vaid teravdas vastuolusid Keskerakonnas. Ent Ukraina sõda ei saa olla ainus Ratase lahkumise põhjus. Põhjusi peab olema veel, kuid need on selgelt mõjusad, sest Ratasest sai esimene endine peaminister, kes on ise vahetanud erakonda.

Ja ka Ratas ise ei pea muretsema, sest Keskerakonnas pidanuks ta Euroopa Parlamenti konkureerima Jana Toomiga ning olnuks tõenäoline kaotaja, sest vaevalt et Keskerakond saaks üle ühe koha.

Järelikult ei saa välistada Ratase isiklikke ambitsioone. Lähenemas on Euroopa Parlamendi valimised ja Isamaa praeguste reitingute juures on täiesti mõistlik oletada, et erakond saab Euroopa Parlamenti lähetada kaks saadikut. Seega ei pea praegune Isamaa Euroopa Parlamendi saadik Riho Terras niiväga muretsema. Ei pea niiväga muretsema ka Isamaa, kes saab Ratasest tema Euroopasse saatmisega lahti sisepoliitikas. Ja ka Ratas ise ei pea muretsema, sest Keskerakonnas pidanuks ta Euroopa Parlamenti konkureerima Jana Toomiga ning olnuks tõenäoline kaotaja, sest vaevalt et Keskerakond saaks üle ühe koha. Ratasel on mõningane kogemus ka välispoliitikas, kui meenutada tema peaministriks oleku aega Eesti ELi eesistumisel 2017. aastal.

Sügisel ütles Ratas veel ERRile antud intervjuus, et tema ei kavatse Keskerakonda maha jätta. Nüüd oleme targemad, kuid targemad on jälle ka valijad, kes on pidanud taas kord mõne poliitiku sõna uskuma.

Ärgem välistagem ka siiski võimalust, et kätte jõudis Jüri Ratase punane joon. «Kui te küsite, nagu poliitikas küsitakse, et kust läheb minu jaoks see punane joon, mis sunnib mind lahkuma, siis selge on see, et see juhtub, kui Keskerakond lakkab seismast Eesti põhieesmärkide ning -väärtuste eest,» ütles ta sügisel ERRile.

Postimees hoiatas septembris 2023 pärast Kõlvarti saamist Keskerakonna esimeheks, et Kõlvart peab välja tulema munitsipaalpoliitiku raamist, et tõmmata Keskerakond riigikogu valimiskrahhi järel mudast välja. Aga juhtunud on vastupidine – Keskerakond marginaliseerub üha edasi.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles