TOOMAS ALATALU Pehme putinism viskas meile kinda (22)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Sander Ilvest

Sissejuhatuseks meenutaks, et Venemaa impeeriumi alade tagasivallutamise algusest peale ehk 2008. aastast on Kreml kasutanud nii toorest (sõda, sanktsioonid) kui pehmet jõudu (valimised, rahvusvahelise õiguse enda kasuks tõlgendused), kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Pluss muidugi järjekindlus, mille heaks näiteks on Moldovas toimuv, kus Moskva-meelsed kaotasid küll 2000. ja 2001. aastal valimised, ent tegid võimuparteile ära novembris 2023 toimunud kohalikel valmistel ja valmistuvad nüüd novembris 2024 toimuvateks presidendivalimisteks ja kuulutavad avalikult, et kui seda ei võida, siis teevad Euroopa Liidule ja NATO-le ära mais 2025 toimuvatel parlamendi valimistel!? Ehk siis – toore sõja pidamise kõrval pole Kreml unustanud pehme jõu võtteid ja nende värskem käik selles puudutab tõsiselt ka Eestit.

Venemaa välisministeeriumi pressiisik Maria Zahharova tegi reedel (26.01) teatavaks selle, mida võis eeldada pärast mullu septembris venelaste vallutatud Ukraina aladel käinud sõja tingimustes peetud «valimisi» – eelseisvad presidendivalimised, täpsemalt sõjard Putini tagasivalimine ametisse 17. märtsil toimub osaliselt ka võõral territooriumil.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles