Maarja Pild Negatiivne kommentaar vs vägistamine: ebaõiglus kahju hüvitamises

Maarja Pild
, Advokaadibüroo TRINITI advokaat, Tartu Ülikooli privaatsuse ja andmekaitse külalislektor
Copy
Advokaadibüroo TRINITI vandeadvokaat, Pressinõukogu liige Maarja Pild.
Advokaadibüroo TRINITI vandeadvokaat, Pressinõukogu liige Maarja Pild. Foto: Olga Makina

Koerte räige rünnaku ohvrile mõisteti välja 100 000 eurot — see on Eesti kontekstis vägagi tavapäratu, kuid oluline areng. Kohtulahend ei ole veel aga jõus. Seega on pisut vara rääkida uuest rekordist. Eriti arvestades senist Eesti kohtupraktikat, millest nähtub, et kriminaalasjades jäävad ohvrile või kannatanu lähedastele välja mõistetavad hüvitised reeglina šokeerivalt väikseks, kirjutab TRINITI advokaadibüroo meediaõiguse vandeadvokaat Maarja Pild.

Riigikohus avaldab iga mõne aasta järel analüüse, kus kajastatakse ka mittevaralise kahju ehk hingeliste üleelamiste eest välja mõistetava kahju suurust. See lugemine teeb isegi kurvaks. 

Tihti kuuleme, et anonüümsete kommentaaride või mõne meedias ilmunud artikli tõttu kohtusse pöördunud avaliku elu tegelased kurdavad, et neile välja mõistetud tuhanded eurod ei ole piisavad nende kannatusi kompenseerima. Tegelikkuses peaks aga küsimuse fookus olema sellel, miks raskete kuritegude ohvrid peavad leppima samas suurusjärgus summaga nagu netitrolli kommentaari sattunud isik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles