TUULA KOPONEN Orbán ei taha, et Ukraina võidaks, sest see oleks tema enda süsteemi lüüasaamine (31)

Tuula Koponen
, Soome vabakutseline ajakirjanik
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Ungari peaminister Viktor Orbán detsembrikuisel koridorikohtumisel Argentina parlamendis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Ungari peaminister Viktor Orbán detsembrikuisel koridorikohtumisel Argentina parlamendis. Foto: Reuters/ScanPix

Peaminister Viktor Orbáni Ungari on Euroopa Liidus isoleeritud. See selgus detsembris Brüsselis toimunud Euroopa Ülemkogul. Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi õhutusel astus Orbán koosolekuruumist välja vahetult enne seda, kui ülejäänud 26 liikmesmaad otsustasid üksmeelselt alustada Ukraina ELi läbirääkimisi.

Orbán ei kavatse siiski alla anda. See tuli uuesti välja järgmisel koosolekupäeval. Ungari oli ainus ELi riik, kes oli järgmiseks neljaks aastaks Ukrainale mõeldud 50 miljardi euro suuruse abipaketi vastu.

Orbán sai aga Brüsselist Budapesti tulekuks üle 10 miljardi euro raha. Summa on kolmandik abieurodest, mille komisjon õigusriigi vaidluste tõttu Ungarile külmutas. Igal aastal riikide demokraatiat mõõtev Ameerika organisatsioon Freedom House pole Ungarit juba aastaid demokraatiaks pidanud. Selle järgi on Orbáni administratsioon hübriidsüsteem, mis asub demokraatia ja autokraatia vahel.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles