RAINER SAKS Putin pani vana kaasvõitleja türmi (3)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Rootsi raud annab Ukrainas tuld sissetungijate pihta, 20. jaanuar 2024, Donetski regioon.
Rootsi raud annab Ukrainas tuld sissetungijate pihta, 20. jaanuar 2024, Donetski regioon. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP

Venemaal mõisteti reaalne nelja-aastane vanglakaristus Igor Girkinile (hüüdnimega Strelkov). Teda süüdistati ekstremismis. Süüdistus vastab seekord kahtlemata tõele. Tegelik põhjus on tema liigne ja hoogne kriitika viimase aasta jooksul Venemaa presidendi suunas ning eelkõige tema mitte väga arvukas, aga järjest lärmakam toetajaskond, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Girkin on endine Vene julgeolekuohvitser, kes osales Ukraina-vastases agressioonis 2014. aastal. Vene propaganda süsteem mängis ta suurejooneliselt välja kui Donbassi separatistide liidri ning lääne meedia ostis tema kuvandi ja esinemised üsnagi meelsasti ära.

Erinevalt paljudest oma kaaslastest jäi ta Donbassis ellu ning üritas 2022. aastal uuesti suuremalt lavale astuda. Nagu selliste lugude puhul tavaliselt juhtub, muutus ta mingil hetkel süsteemi suhtes kriitiliseks. Pikka aega võis temasuguseid ultranatsionaliste presenteerida kui hoiatust veelgi radikaalsematest võimu alternatiividest Venemaal kui olemasolev etableerunud poliitiline eliit. Pärast Prigožini mässu aga kontekst muutus ja presidendivalimiste lähenedes enam riske ei võeta. Ilmselt ei suutnud ta ise taltuda ning, nagu alati, hindas oma tegelikku toetust rahva hulgas üle.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles