ANALÜÜS Ramsteini grupp ja muu enesepettus Ukrainaga ehk SKT ei sõdi (3)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
USA ja Euroopa Liidu abipakettide pidurdumine toob Ukrainale probleeme lühiajalises vaates, kuid pikendab ka sõda ning mõjutab vasturünnakute võimalust kogu 2024. aasta. Pildil Ukraina sõdurid õppusel Suurbritannias.  EPA
USA ja Euroopa Liidu abipakettide pidurdumine toob Ukrainale probleeme lühiajalises vaates, kuid pikendab ka sõda ning mõjutab vasturünnakute võimalust kogu 2024. aasta. Pildil Ukraina sõdurid õppusel Suurbritannias. EPA Foto: Adam Vaughan

24. jaanuaril 2024 kogunes taas Ukraina abi kontaktgrupp ehk Ramsteini formaat. Tegemist on mõistagi hea algatusega, aga selle efektiivsus on jäänud küsitavaks ja tervikuna töötab formaat pigem meeli uinutavalt, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekueskpert Erkki Koort.

Kui Ramsteini formaat 2022 loodi, oli see suurepärane algatus ning on seda praeguseni, ent ilmnenud on ka mõned väljakutsed. Ramsteini formaati kuuluvad riigid annavad reaalset abi ning ilma milleta oleks Ukraina kaitse nähtavasti juba kokku kukkunud. See pole ainult formaadi teene, kuna riigid annaksid abi ka ilma selle formaadita.

Tuleb arvestada, et need miljardid, mis seisavad poliitiliste kempluste taga ELis ja USAs, mõjutavad Ukraina kaitselahinguid ja vasturünnakuid negatiivselt kogu 2024 aasta jooksul.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles