ANALÜÜS Faktid sõjavangidest IL-76 pardal ei klapi mingil moel (22)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Venemaa sõjaväe transpordilennuk IL-76 kukkus 24. jaanuaril 2024 alla Jablonovo lähedal Belgorodi oblastis. Moskva väitel olid selle pardal Ukraina sõjavangid, kuid tegelikult oli lennuk Belgorodist lahkumas.
Venemaa sõjaväe transpordilennuk IL-76 kukkus 24. jaanuaril 2024 alla Jablonovo lähedal Belgorodi oblastis. Moskva väitel olid selle pardal Ukraina sõjavangid, kuid tegelikult oli lennuk Belgorodist lahkumas. Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS / via REUTERS

24. jaanuaril tulistati alla ja hävis Venemaa relvajõudude transpordilennuk IL-76. Venemaa süüdistas selle allatulistamises Ukrainat ning väitis, et lennukis olid Ukraina sõjavangid. Kas see võib olla tõsi või Moskva järjekordne vale, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Lugu Belgorodi lähedal alla kukkunud Venemaa armee transpordilennukiga IL-76 on äärmiselt segane. Kui alguses ilmus Ukraina meediasse info selle kohta, et tegemist oli Ukraina sõjaväe õnnestunud rünnakuga, siis päeva peale seda enam ei kinnitatud. Põhjuseks oli Venemaa meediasse ilmunud väide, et lennuki pardal oli tegelikult 65 (mõnedel andmetel 63) sõjavangi, keda sooviti Ukrainaga välja vahetada. Praeguseks on ka kinnitatud, et eile pidi vangide vahetus tõesti toimuma. Samuti on Ukraina sõjaväeluure praeguseks avaldanud, et nende info kohaselt pidid lennukile minema mitmed kõrged poliitikud ja sõjaväeametnikud, kuid julgeolekuteenistus FSB keelas neil seda teha. 

Kuigi info sõjavangidest lennuki pardal ei ole saanud lõplikku kinnitust, tuleb nõustuda julgeolekuekspert Rainer Saksa kirjutatuga, et nähtavasti on tegemist Venemaa infooperatsiooniga. Sellele viitavad nii faktid kui ka Venemaa ametiisikute käitumine. Loomulikult on järeldused tehtud praeguseks avaldatud info põhjal. 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles