PAVEL SOBOLEV Ulgumine ja nutt: president tülitseb riigikoguga, aga flirdib rahvaga? (13)

Pavel Sobolev
, Rus.Postimehe ajakirjanik
Copy
ERM, presidendi vastuvõtt, suupisted. Andra Holland, Piret Pusse, Eveli Vainikk.
ERM, presidendi vastuvõtt, suupisted. Andra Holland, Piret Pusse, Eveli Vainikk. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Alar Karis otsustas mitte kutsuda Eesti Vabariigi aastapäeva puhul toimuvale presidendi vastuvõtule kogu parlamenti, piirdudes ainult selle juhatuse, samuti fraktsioonide ja komisjonide juhtidega. Pinged presidendi ja parlamendi vahel ei lõpe ning praegu on raske ette kujutada, et riigikogu võiks Karist 2026. aastal teiseks ametiajaks tagasi valida. Ajakirjanik Pavel Sobolev kirjutab, et võib-olla püüab Karis nüüd saada rahva presidendi kuvandit, mida ka valimiskogu hiljem hindab.

Eelmise nädala lõpus sai teatavaks, et vastupidiselt väljakujunenud ja vankumatuna näivale traditsioonile ei saa Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtule seekord kutset kõik riigikogu liikmed, vaid ainult juhatuse liikmed, komisjonide esimehed ja aseesimehed, samuti fraktsioonijuhatajad.

Presidendi ootamatu otsus viis loomulikult mõttele, et pinge riigipea ja parlamendi vahel, mis tekkis opositsiooni poolt parlamendis obstruktsiooni kasutamise ning koalitsiooni poolt hääletamise usaldushääletusega sidumise taustal, pole kuhugi kadunud. Samas tuleb tunnistada: praegune hetk on väga soodne selleks, et tekkinud konfliktsituatsioonis asuks suurem osa avalikkusest presidendi poolele.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles